Hagymás boros marha feketepecsenye
2016. január 27. írta: Marcsee

Hagymás boros marha feketepecsenye

2758300.jpg

 

Őszintén szólva egyre gyakrabban gondolok az undor határait súrolgató erősségű unalommal a pörköltekre és kuszkuszokra. Ugyan azok az ízek állandóan szinte kínvallatással érnek fel. És a csirkét is rühellem, főleg, hogy egyszerűen lehetetlen normálisan kivéreztetett állatot, vagy az alkatrészeit kapni. Fel nem tudom fogni, hogy ki szereti az omlós sült csirkecomb majszolgatása közben a csont melletti feketés levet vagy amikor kibuggyan a főtt fekete vér a csirkepörköltben a vágások mentén. Fujj!

Alternatíva után kellett néznem. Szerencsémre a nagyobb Tescokban elég jó az előrecsomagolt húsokból a választék. És gyönyörű szelet marhahúsokat lehet védőgázasan kapni. Sőt, mivel a magyar csirkén meg disznón él, ami a szürkemarha és a gulyásleves hazájában szintén érthetetlen, ezért sűrűn lehet ezeket a szépségeket leárazva kapni. Fekete vagy fehér pecsenyét érdemes venni. Nagyon finom és ha jól elő van készítve szinte munkamentesen isteni finom omlós, porhanyós étel varázsolható belőle. 

A lényege ezeknek a száraz husiknak az, hogy elkészítés előtt minimum 12 órára be kell pácolni savas páccal. A sav ugye elkezdi "főzni" a fehérjét, így garantáltan nem gumicsizma talpat fog ebédelni vagy vacsorázni az, kilép a csirkedisznópulyka háromszögből.

Nálam a szokvány pác, amibe mindig rakom az egy doboz - 400g körüli mennyiség - húst, az a kis tubusos mustár fele, bors és olaj. Klopfolni nem kell. A másik bevált pác a bors, mustármagpor, Worchester szósszal hús vékonyan beken, tehát nem áztat benne, az túl sok lenne, és olaj. És tényleg minimum 12 óra, de az egy nap az optimális.

Szóval előző este bepácolom a pecsenyét, másnap délben vagy este pedig így készítem el:

2 közepes hagyma

3 duci fokhagyma

1 deci vörösbor

1 deci marha alaplé

kakukkfű

fokhagyma granulátum

só, bors, olaj

A húsról letörlöm a pácot, meghintem nagyon kevés kakukkfűvel és és egy szinte füstölésig hevített serpenyőben kevés olajon hirtelen megpirítom minkét oldalát. Húst megszórom fokhagyma granulátummal és félreteszem. Hagymát megpucolom, félbevágom és felszeletelem csíkokra. Fokhagymákat szintén megpucolom és felszeletelem. Ugyan abban a serpenyőbe rakok még olajat, megdinsztelem a hagymát, rádobom a fokhagyma szeleteket, felöntöm a borral, picit kavargatom míg jól át nem melegszik és fel nem oldja a pörköket. Jöhet az alaplé is, só, bors, ezután a félretett husi kifolyt levestől. Lefedem fedővel és kb 2 -  2,5 órára a legalacsonyabb lángon magára hagyom. Annyira alacsony legyen a tűz, hogy azért picit bugyogjon, de csak nagyon minimálisan.

Ha nem lepi el a lé teljesen a húsokat, lehet annyi borral vagy alaplével kipótolni, hogy éppenhogy ellepje. Ha akarja valaki, időnként forgatni is lehet a szeleteket. 

Akkor van kész, ha a húst egy konyhai csipesszel vagy spatulával vagy esetleg fakanállal megnyomkodjuk, akkor kétség kívül puha. A hagyma szétfő a szaft pedig sűrű és ízes tőle. Akinek nem elég sűrű a szaft, sűrítheti keményítővel.

Köretnek nagyon jól megy hozzá a krumplipüré, főtt kukorica és szalvétagombóc vagy zsemlegombóc, de a nokedli és a sztrapacska is.

Jóétvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr948321970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2016.01.27. 22:26:55

400g??? Minek kezdesz egyáltalán hozzá????

Marcsee 2016.02.14. 19:00:52

@Shabby Bear: :D:D:D Mert ennyit eszünk meg egy evésre. Másfél kilóból is lehet csinálni, kapacitás kérdése :)
süti beállítások módosítása