Karneváli fánk a tengerentúlról: beignet
2016. november 12. írta: Marcsee

Karneváli fánk a tengerentúlról: beignet

beignet.jpg

Kicsit vissza a fánk vonalra.

Amikor elkezdtük felfedezni a Disney hercegnők világát, akkor találkoztam először ezzel a fánkkal..egy rajzfilmben. Az újságokban felsorakoztatott hercegnők egyikét még életemben nem láttam sosem, nevét sem tudtam, pedig én aztán a világ összes rajzfilmjét láttam már. Hosszas nyomozás után kiderült, hogy a zöld ruhás, kreol bőrű lányka, Tiana, és a mesét is sikerült megszerezni. Már csak a tudatalattimban maradt kérdés, hogy mi az a párna alakú, porcukorral vastagon megszórt érdesség, amit Tiana készít a legfinomabbat a városban és tehetős barátnőjének az apja nem győz felfalni.

Hatalmas segítség volt, hogy a történet New Orleansban, éppen mardi gras idején játszódott, így csak rá kellett keresni a karneváli édességekre - merthogy minden mesének van egy kis valóság alapja. ;) Azonnal meg is lett, de a nevénél és a gyönyörű képeknél tovább nem jutottam. Aztán erre rá pár hétre Dóra pont ezt a fánkot készítette az SK-n. Leesett az állam, hogy ez egy ennyire egyszerű, gyors és mindenféle faxni-mentes édesség. Összekever, keleszt, kisüt, kész. Mintha csak Gordon Ramsay villámreceptje lenne.

Azóta ez a kedvencünk, nekem azért, mert nem kell az egész napot a konyhában tölteni érte, Babikának meg azért, mert isteni finom és ha megálmodja, hogy ezt szeretne, 2 óra múlva már rakom is elé.

A recept felét vagy 2/3-át szoktam csak megsütni, mert nagyon sok lesz az egész adagból. De ahol sok felnőtt van, ott lehet, hogy kevés is lesz :)

Hozzávalók (teljes adag - kb. 60 db fánkocska):

2 dl tej

3 dl kefír

40 g élesztő

2 púpos evőkanál cukor

450 g liszt

fél teáskanál szódabikarbóna

csipet só

olaj a sütéshez

Melegítsük fel  tejet. Nem kell forralni, ha elkezd gőzölni, akkor már jó. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a kefírt és a cukrot. Morzsoljuk rá az élesztőt. Ha jól felhabosodott, akkor jöhet bele a liszt, a só és a szódabikarbóna. Itt megjegyzem, hogy amióta csak receptre lehet kapni normális, gyógyszertári szódabikarbónát, azóta sütőport használok helyette, és eddig mindenhol működött, pedig van egy kis különbség a kettő között. 

Ha benne van minden a tálban, akkor összekavarjuk, de nem sima fényesre, hanem csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Körülbelül úgy kell kinéznie állagra is, mint a nokedli tésztának. Letakarjuk, és egy órahosszat hagyjuk kelni.

A deszkánkat jó vastagon belisztezzük, kivakarásszuk rá a megkelt, nagyon ragacsos tésztát, azt is jó vastagon meghintjük liszttel, óvatos mozdulatokkal lapos labdát gyúrunk belőle. Ekkor már lehet nyújtani, de a lisztre mindig ügyeljünk, hogy legyen alatta és körülötte is elég. Egy centi vastagra nyújtjuk, és éles késsel, vagy pizzavágóval 3 cm széles csíkokra vágjuk úgy, hogy a levágott darabok között legyen minimum fél centi, de inkább több hely. Különben összekelnek és menthetetlenül összeragadnak. Semmiképpen se nyiszáló mozdulattal vágjuk, mert továbbra is ugyan olyan ragadós a tészta belseje, így ronda lesz.

Most már egy lábasban odatesszük az olajat hevíteni. Amikor elég melegnek gondoljuk, levágunk egy kb. 3 - 4 cm-es darabot az eslő csíkból, és beáldozzuk olajhőmérséklet ellenőrzésre. Ha jó, elkezdhetjük vagdosni és sütni a párnácskákat amíg szép aranybarna fánkszínűek nem lesznek. Oldalanként egy perc elég nekik ehhez. 

Papírtörlőre szedjük és azon melegében megszórjuk porcukorral. Tálaláskor is megszórjuk, és kísérőnek is odakészítünk egy tálkáal + baracklekvárt. 

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr9311951907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

#audreyfoody 2016.11.13. 22:40:13

Hmm ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni :) Köszi :)

Méra 2016.11.14. 07:35:08

Kalóriabomba: liszt + cukor + olaj...
süti beállítások módosítása