Miután drága férjem nem túl változatos ízlése miatt a téli hidegben elég hamar ráuntunk a bablevesre meg a lablabira, az ő csorbájukat meg nem igazán tudom olyan finomra készíteni, mint amit kint náluk ettem, sőt, más leves meg szóba sem jöhet az első ok miatt, ezért új leves után kellett néznem.
Aztán egyszercsak azzal jött haza, hogy milyen isteni levest evett a kedvenc török étkezdéjében. És ami a legjobb, hozott nekem is, így a legközelebbi farkasordító-hideg napon egyszerű volt reprodukálni. Persze azért az alapreceptnek utánanézem: először is a török éttermek leveskínálatát néztem át. Abból a két-három féléből nem volt nehéz kitalálni, hogy ez lencseleves. Aztán a recept a neten, ezekből összekalapáltam a sajátom, és azóta három leves közül is választhat az egyetlen, ha levesehetnékje van XD
Ez alapvetően egy húsmentes, nagyon sűrű leves, de én azért rakok bele egy kis husit is, így akár egytálételnek is felfogható, mert szinte tényleg megáll benne a kanál. Ízre meg közel áll mind a magyar, mind az arab fűszerezéshez.
Hozzávalók - kb. 2 l leveshez
15 dkg vöröslencse
15 dkg marha vagy birka hús (csirkével nekem nem ízlett, de ízlések és pofonok)
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 hüvelykujjnyi zeller
2 tk őrölt római kömény
2 tk baharat (arab fűszerkeverék - nagyobb fűszerboltokban kapható vagy az Ázsia élelmiszerben)
1 tk őrölt koriander
fél tk chillipehely, vagy török olajos paprika, vagy csípős őrölt paprika - elhagyható
1 ek aprított friss menta - szárított is lehet, de abból picit több kell
1 dl passzírozott paradicsom vagy 2 ek püré
1 nagy krumpli vagy több pici
só, bors
A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A sárgarépát, a gyökeret és a zellert is tisztítjuk és apró kockákra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük. A húst icipici kockákra vágjuk. A lencsét megmossuk - nem kell áztatni, a vörös lencse gyorsan megfő.
Egy fazékban olajat hevítünk, üvegesre pároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, azokat is picit pároljuk. Amikor már miden fényes a fazékban, mehet bele a kockázott husi. Addig pirítjuk, kevergetjük, amíg kifehérednek. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, sót, borsot. Kivéve a mentát, ha frisset használunk, az csak a végén megy bele. Visszatesszük a tűzre, egyet keverünk rajta, hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, ezzel rottyantjuk. Felöntjük egy kis vízzel és addig főzzük, míg a hús majdnem készre fő. A vizet folyamatosan pótoljuk. A felöntözgetés miatt előfordulhat, hogy a fűszereket pótolni kell, kóstolgassuk a levest folyamatosan.
(Ha hús nélkül készítjük, akkor a paradicsom után mehet a lencse is a zöldségek közé, 1 liter vízzel felöntjük és kb. fél órát főzzük, közben ha túl sűrű lenne, akkor öntünk még hozzá vizet. De tartsuk szem előtt, hogy ez egy sűrű leves.)
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a lencsét és a kockákra vágott krumplit, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha szükséges, túl besűrűsödik a lencsétől, adjunk hozzá még vizet. Amikor levesszük a tűzről, akkor belekeverjük a friss, felaprított mentát. Ha nem frissel dolgozunk, akkor már nincs más hátra, csak friss ropogós kenyérrel és egy kanál tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!