Tunéziai tazsin
2015. május 25. írta: Marcsee

Tunéziai tazsin

Drágámmal már egy ideje együtt voltunk, amikor feltűnt, hogy a tv-ből általában a tazsin szóra csorgó nyállal felkapja a fejét. Gondoltam meglepem vele. Egy nap végigbújtam szakácskönyveim, a receptekből összegyúrtam a kedvenc verziómat és este boldog mosollyal raktam elé a végeredményt. Persze, mint nagy titoktartó, véletlenül elárultam neki, hogy tajine készül, ő így szintén boldog mosollyal várta. 

Amikor felkerült a ragu az asztalra, csalódottan kérdezte hogy ez mi. Én meg meglepetten néztem rá, hogy hát mi lenne, tazsin. Szegény istenifinom, jó fűszeres bárányragu felett kölcsönösen néztük egymást idiótának, és egyikőnk sem értette, hogy a másiknak mi baja.

Merthogy.

Hiába Tunézia is maghreb ország, mint a többi környékbeli észak-afrikai, hasonló kultúra, öltözködés, ételek. De a tazsin tunéziban teljesen totálisan más mint pl. Marokkóban. Nem ragu, hanem ... sütiszerű tepsiskaja krumpliból, csirkemelből, sajtból és tojásból.

Én egy könnyű, nem túl fűszeres tejszínes szósszal tundnám elképelni főételként, de ők köretként eszik. Ízlések és pofonok :)

tajine1.jpg

Ha az eredeti recept szerint csinálom, nekem túl semleges ízű étel. Ahhoz meg túl brutális, mármint laktató alapanyagokból van, hogy ne legyen ízes. Ezért több fokhagymát rakok bele, mint anyósom, és a csirkét fűszerolajon sütöm, amit Anne Burrell-től lestem el - csirkéhez és halhoz isteni. Receptje legalul.

 

Hozzávalók:

5 db közepes vagy kisebb méretű krumpli

20 dkg reszelt sajt

3-4 gerezd fokhagyma - ez már az emelt mennyiség, eredetileg 2 van benne

1 fej hagyma

fél csirkemell - mármint az egész csirkemell jobb vagy bal oldala :)

5 tojás

2 dl zsemlemorzsa - egy pohár

fél csomag sütőpor

fél ek kurkuma

1 tk só

bors

1 cs petezselyem

1 marék fekete olivabogyó - opcionális

olivaolaj vagy fűszerolaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk. A csirkemellet a krumplihoz hasonló méretűre kockázzuk, sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben fűszerolajon, vagy sima oliván aranysárgára pirítjuk a hagymával együtt.

Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a teáskanál sót, kurkumát. Belenyomjuk a fokhagymákat és kicsit felverjük. Jöhet a sütőpor, amit szintén jól belekeverünk a tojásba. Innen gyorsan kell dolgozni. A főtt krumplit, hagymás csirkét, finomra vágott petrezselymet, opcionális aprított olivabogyót, a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot jól összevegyítjük a tojással. Sűrű, tészta állagú darabos masszát kapunk. Egy 28 cm-es tortaformát, vagy egy közepes méretű tepsit jó vastagon kikenünk olajjal, eloszlatjuk benne a keveréket, lesimítjuk a tetejét és betoljuk a sütőbe 25-30 percre. Szép aranysárga lesz a teteje.

Jó étvágyat!

tajine.jpg

Ígértem az isteni fűszerolajat:

Egy kisebb lábasba beleöntünk 2 - 2,5 dl olivaolajat. Közepes lángra tesszük és azonnal beledobunk 6 kilapított fokhagyma gerezdet (lehet hámozva és héjastól is, ki milyen intenzívre szeretné), fél csomag friss kakukkfüvet, 2 babérlevelet, 1 citrom zöldséghámozóval levágott héját, fél teáskanál kevésbé csípős chili pelyhet és 1 evőkanál édeskömény magot. Forraljuk fel, aztán hagyjuk állni kb 1 órán át. Leszűrjük és már lehet is varázsolni vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr887488588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása