Tunéziai grill-saláta (Slata mechouia)
2015. június 20. írta: Marcsee

Tunéziai grill-saláta (Slata mechouia)

slatameshuia.jpg

A világon a legfinomabb és a lehető legegyszerűbb saláta. Lassan szezonja is lesz, amint érnek a finom hazai paprikák. Mert ez a sali nagyon nem jó a semmilyenfűízű szagtalan vegytiszta nagyipari paprikákból.

Tunéziában lehet kapni olyan paprikát, mint a mi töltenivalónk, csak sötétzöld, de ettől nem erős, és olyan intenzív paprika illata és íze van, hogy meg kell tőle őrülni. Néha itt is lehet kapni a Töröknél, sőt, a férjem egyszer talált a Nagycsarnokban is - aranyárban. Na abból az igazi. Ha valaki jár Tunéziában, feltétlenül kóstolja meg.

Hozzávalók:

5 - 6 db zöld húsú illatos, édes paprika (a kaliforniai sem jó hozzá, de ki lehet azzal is próbálni) 

1 db erős paprika vagy bármilyen chilli paprika ízlés szerint (én jalapenot szoktam, mert imádom az ízét)

2 db nagy édes paradicsom

1/2 tk őrölt koriander

1 csapott tk őrölt köménymag

1 pici nyers vagy 2 normál gerezd grillezett fokhagyma - magyarázat lent :)

olivaolaj

A paprikákat jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük és grillen, vagy a gázrózsán, vagy a sütőben grillfokozaton, max. hőfokon), addig sütjük, míg a héja fekete nem lesz. Nálunk minden villannyal megy, ezért szerzett a férjem valahonnan kis kemping gázfőzőt (azt hiszem Decatlonból), ha jó idő van, a paprikákat azon grillezem az erkélyen, a parikat meg sütőben vagy grillserpenyőben.

Ha jó feketék a paprikák, akkor repülnek egy zacskóba, jól lezárva 10 percig. Utána könnyen le lehet húzni a héjukat. És persze el kell távolítani a magokat is. Az erős paprikával ízlés szerint akár az erejét is kivághatjuk (mondjuk ettől erős marad). A parinak is leszedem a héját, ha már hozzájuk tudok érni. Ezután jó apróra, majdhogynem krémesre vágom őket. Nem szabad aprítógépben csinálni, mert nem áll jól neki, ha krémes lesz, mindenképpen darabosnak kell maradnia. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát.

És akkor a fokhagyma: kétféleképpen lehet beletenni a saliba. Mind a kettő jó, ízlés és egészségi állapot függő, hogy ki melyiket választja. Nyersen intenzívebb az íze, kevesebb is kell így belőle. Sok embernek viszont bántja a gyomrát a nyers fokhagyma, vagy a lágyabb ízeket szeretik. Ők grillezzék együtt a paradicsomokkal, héjastól, és nagyon ügyeljenek, hogy ne égjen meg.

Szóval az összevágott paprika és paradicsom tetejére nyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. Öntünk rá egy löttyintésnyi olivaolajat és jól összekeverjük. Hűtőben hagyjuk érni minimum 1 órát.

Tunéziában adnak mellé 1 cicckekre vágott főtt tojást, pár szem olivabogyót és egy kanálnyi tonhalkonzervet.

Tökéletes köret sültek mellé, de pár tojással összesütve friss kenyérrel vacsorának is szuper.

Jó étvágyat kívánok!

 sm2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr767559568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása