Ájzsá (ojja) - arabos lecsóféleség
2015. február 09. írta: Marcsee

Ájzsá (ojja) - arabos lecsóféleség

Szeptember végén nálunk töltött egy hetet sógornőm, ő főzte ezt nekünk az egyik este, amikor piciny Életkém nem volt hajlandó egy pillanatra sem elengedni magától, szóval esélyem sem volt egy vajaskenyér összedobására sem.

Picit csodálkoztam is, hogy Ghada fog vacsit csinálni, mert őt is ugyan úgy nevelik, mint annó engem. Vagyis neki is csak az a dolga, hogy tanuljon, főznie nem kell, mert majd lehet eleget a konyhában, ha lesz családja. Szóval a konyhában csak étkezések alkalmával, meg mosogatáskor szokott előfordulni :) Aztán amikor álltam mellette figyelni, hogy mi ez a kaja és hogy kell csinálni megvilágosodtam. Van egy csomó étel, ami annyira nagyon egyszerű, hogy elkészítésük semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Nem a teára és a lilahagymás zsíroskenyére gondolok, hanem ilyenekre mint pl a lecsó vagy a krumplistészta. Na ez is egy ilyesmi egyszerűség, ettől isteni finom, és ráadásul variálható. Például rakható bele kolbász, vagy tengeri állatkák - ez a kettő autentikus, de például csirke is mehet bele.

ojja1.jpg

Hozzávalók 2-3 személyre:

2 ek olaj

1 ek paradicsompüré

fél tk harissa vagy chillipehely

2 gerezd fokhagyma

fél paprika

1 nagyobb paradicsom

fél tk őrölt kömény

só, bors

4 nagyobb vagy 6 kis méretű tojás

 

Kolbászos változathoz + 5 kisebb szál mezgez

maxresdefault.jpg

A tengeri változathoz + 15 dkg bármelyik állatka vagy tengergyümölcsei mix

ojja3.jpg

 

Serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a harissát picit megkavarjuk, aztán hozzálöttyintünk egy kevés vizet, 1-2 teáskanálnyit (vigyázz, köpköd!), és addig kavarjuk, amíg a harissa teljesen eggyé válik az olajjal. Ekkor jön hozzá a paradicsompüré, amit picit megpirítunk. A kolbászos vagy más húsos változathoz itt jön bele a kb 1 cm-es darabkákra vágott mergez vagy pici kockákra vágott és előre megpirított hús. Jól összemelegítjük őket is. Jöhet a hagyma. Ha már üveges, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát. Ezt már ne pirítsuk, amint megérezzük az illatát, dobjuk a serpenyőbe a pici kockákra vágott paradicsomot és felkarikázott paprikát kb. fél-1 deci víz kíséretében. A tengeri változathoz a mütyűrök is most jönnek. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük. Visszatérve a vízhez az a lényeg, hogy eléggé szaftosnak kell lennie, ne a mi lecsónk szerint csináljuk. Szóval bátran lehet önteni hozzá körülbelül annyit, hogy simán látsszon a cuccok alatt, de ne lepje még el őket. Az alap változathoz csak szottyasszuk meg a paprikát és a paradicsomot. A többihez addig főzzük, amíg minden extra megfő benne.

Ekkor hozzáadjuk a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk ezt az egyszerű vacsit vagy reggelit látványosan tálalni, a tojásokat beletehetjük egyben, vagy személyenként egy-egy tojást egyben hagyhatunk. Tehát, ha nem lacafacázunk, akkor üssük bele a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg készre nem főnek. Nem szükséges előtte felverni, a kavarással ugyan úgy szét fog esni. Ha picit ki akarunk tenni magunkért, akkor miután a szétkavart tojások összefőttek a többi hozzávalóval, annyi mélyedést csinálunk, ahány tojást félretettünk, ezekbe beleütjük óvatosan, teszünk rá egy fedőt és ízlés szerinti sárgája-állagúra főzzük. Ha parás, hogy odaég az egész, amíg kész lesznek ezek az egész tojások, akkor nyugodtan rakjuk be a sütőbe és ott fejezzük be.

A sógornőm miután elzárta a serpenyő alatt a gázt, rakott a tetejére 2 szelet ementális lapkasajtot is - mert másféle sajt nem volt itthon. Isteni finom lett. Szóval ínyencek sajtot is reszelhetnek rá a végén :) 

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr677156517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása