Tunéziai paradicsomos tészta
2015. augusztus 28. írta: Marcsee

Tunéziai paradicsomos tészta

pasta_tunisia.jpg

Számomra a tészta mindig is a villámgyorsan elkészíthető, millióféleképpen variálható és mindig istenien finom olasz pasztákat jelentette. Házasságunk első évében rengeteget főztem tésztát, de aztán kiderült, hogy emberem nem eszi meg, csak a piros szószos ételeket. Csak paradicsomszószos tésztát enni azért meg halálosan uncsi, még ha azt is lehet variálni. És állandóan megkaptam, hogy az anyukája csinálja a világ legfinomabb tésztáját, mert az attól finom, hogy órákon keresztül főzi, és isteni az illata és az íze, és blablabla szuperlatívuszok. El nem tudtam képzelni, hogy a fenében lehet órákig főzni egy tésztaszószt - max ha nyugdíjas marhából van, de azt meg ki eszi meg?! 

 Aztán fény derült a nagy titokra. Ami nem is titok, meg semmi extra, és főleg semmi órákig főzés. Egyszerűen csak nem az olasz féle paradicsomszószról van szó. Az olaszok ugyanis semmi pénzért sem fűszereznék agyon és főleg húst nem tennének a paradicsomba. Viszont Észak-Afrikában nem ez a módi. De ez is tényleg nagyon finom.

 

Hozzávalók:

2 teljes csirkecomb (alsó+felső) kettévágva

4 duci vagy 6-8 normá méretű fokhagymagerezd

2 teáskanál őrölt koriander

2 teáskanál őrölt paprika

2 teáskanál rozmaring

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál só

2 babérlevél

pár tekerésnyi bors

2 teáskanál haissa, vagy chillipehely ízlés szerint

250 ml passzírozott paradicsom

2 ek olivaolaj

3/4 - 1 csomag spagetti vagy linguini vagy hasonló tészta

 

Az elkészítése nagyon egyszerű. Egy nagyobb lábasba beletesszük az olajat, a passatát, a fokhagymákat összezúzva és a fűszereket. Alágyújtunk közepes lángra és jól összekeverjük, beletesszük a csirkét is és egy kupica vizet is ráöntünk. Ha felforrt, levesszük a lángot kicsire és addig főzzük, amíg a csirke kész nem lesz.

Közben persze, ha nagyon köpködne, vagy ha nagyon gyöngyözni kezdene, akkor újabb kupica vizet adunk hozzá. És a combokat is forgassuk időnként. Lefedni nem kell.

A tésztát csak akkor érdemes kifőzni hozzá, amikor a csirke kész. Ennyi szószhoz 3/4 csomag tészta elég.

Végül kivesszük a csirkéket egy tányérra, helyükre öntjük a leszűrt tésztát és jól összekeverjük, hogy a szószból mindenhova jusson. Átöntjük tálba és rátesszük a csirkéket.

Ha valaki szeret, nagyobb darabokra vágott zöldségeket is főzhet bele.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr577741570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása