Mielőtt először kiruccantam anyósékhoz, annyira ismertem a tunéziai konyhát, mint amit a Zé felzabálós videójában láttam (http://zeakonyhaban.blog.hu/2014/02/25/felzabaltuk_tuneziat_639).
Aztán ahogy haladt előre a kint töltött két-hét, egyre nagyobb felüdülést jelentett a piacon vagy bármely utcai árusnál enni. Az otthoni főtt koszt ugyanis szinte kizárólag paradicsomos-fűszerpaprikás ragukból állt.
Az utcai kaják közül, sőt, a tunéziai ételek közül is a legnagyobb kedvencem a fricassé (frikaszi) lett. Talán, mert a magyar lélekhez ez passzol a legjobban. Hatalmas találmány, sima lángostésztából olajban zsemléket kell sütni és betölteni csupa egyszerű, de együtt isteni dolgokkal.
A legfinomabbat a tuniszi piac munkaruhás utcájának végében egy kis büfében kapni.És a grillzöldséges (slata mechuia) szendvics is itt a legjobb.
A recept kb. 16 darabhoz:
500g liszt
1 tojás
1 tasak száraz élesztő
2 tk só
1 tk cukor
1 löttyintésnyi olaj
annyi langyos víz, amennyitől összeáll a tészta és könnyen dagaszthatóvá válik - kb. 1,5 dl
A töltelékhez:
3 nagy krumpli héjában megfőzve, kihűtve, felkarikázva
4 tojás keményre főzve, pucolva, negyedelve
2 doboz sima tonhalkonzerv lecsepegtetve
2-3 szem tetszés szerinti színű olivabogyó zsemlénként - elhagyható
1 ek harissa 2 ek forró vízzel higítva
A hozzávalóit egy tálba tesszük és kézzel vagy géppel szép fényes homogén tésztává gyúrjuk. Ha kész, olajjal megkenjük a tetejét és egy szintén olajjal kikent tálban kb. 2 órát kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit előkészítjük. Amikor a kelesztés végéhez közeledik, olajsütőben, vagy nagyobb lábasban jó sok olajat hevítünk. Nem kell forrónak lennie, mert viszonylag lassan kell sütni a zsemléket. (Segítségképpen annyit, hogy kerámia főzőlap gombján 6 beosztás van, én a 3. és a 2. között váltakoztattam a hőfokot. Ha egyszer végre veszek egy konyhai hőmérőt lemérem és pótolom az infót.)
Olajozzuk be kicsit a kezünket és a munkalapot is egy kis területen. valamint egy tálcát vagy nagyobb tányért, amire fel tudjuk sorakoztatni a megformázott zsemléket. Vegyünk ki a megkelt tésztából egy kisebb maroknyit, formázzunk belőle gombócot, utána lapítsuk ki az ujjunkkal kör alakúra. Ezután hajtsuk félbe magunk felé, picit gyűrkésszük alá a széleket és hengergessük meg picit. Linkeltem egy videót erről lent..formázás 4:30-tól. Csináljuk meg így az összes zsemlét.
Azzal kezdjük a sütést, amelyiket először gurigáztuk. Mielőtt beletesszük az olajba megint óvatosan, olajos felületen lapítsuk ki. Keresztben vágjuk be a felületét egy éles késsel díszítésképpen, mint a kenyérnek szoktuk :) Vigyázzunk, hogy ne nyúljon a tészta amikor felvesszük a munkalapról vagy amíg áttesszük az olajba, mert akkor nem dagad meg sülés közben. Oldalanként kb 5-6 percig süssük, ennyi idő alatt legyen szép aranybarna színe és pufi zsemle alakja.
Amikor meghűltek vágjuk be a lángoskákat, mintha félbe akarnánk vágni, csak ne fejezzük be a vágást. Locsoljuk meg harissával, pakoljuk meg a főtt krumplikarikával, tonhallal, tojással, bogyóval és a töltelék tetejét is locsoljuk meg kis harissával.
Én személy szerint azelőtt is imádtam a főtkrumplis-főttojásos szendvicset majonézzel, így extrának mindig rakok bele alulra kis ketchupot, felülre majonézt vagy tejfölt. A drága emberem m :)eg csak fintorog, hogy mit művelek az ő tökéletes tunéziai szendvicsükkel :) De tudja, amíg ők kristálycukorba mártva eszik a lángost, addig egy szót sem szólhat :D
Jóétvágyat!