Fricassé - avagy a tunéziai lángos-szendvics
2016. február 14. írta: Marcsee

Fricassé - avagy a tunéziai lángos-szendvics

Mielőtt először kiruccantam anyósékhoz, annyira ismertem a tunéziai konyhát, mint amit a Zé felzabálós videójában láttam (http://zeakonyhaban.blog.hu/2014/02/25/felzabaltuk_tuneziat_639).

Aztán ahogy haladt előre a kint töltött két-hét, egyre nagyobb felüdülést jelentett a piacon vagy bármely utcai árusnál enni. Az otthoni főtt koszt ugyanis szinte kizárólag paradicsomos-fűszerpaprikás ragukból állt. 

Az utcai kaják közül, sőt, a tunéziai ételek közül is a legnagyobb kedvencem a fricassé (frikaszi) lett. Talán, mert a magyar lélekhez ez passzol a legjobban. Hatalmas találmány, sima lángostésztából olajban zsemléket kell sütni és betölteni csupa egyszerű, de együtt isteni dolgokkal.

A legfinomabbat a tuniszi piac munkaruhás utcájának végében egy kis büfében kapni.És a grillzöldséges (slata mechuia) szendvics is itt a legjobb.

fricasse.png

A recept kb. 16 darabhoz:

500g liszt

1 tojás

1 tasak száraz élesztő

2 tk só

1 tk cukor

1 löttyintésnyi olaj

annyi langyos víz, amennyitől összeáll a tészta és könnyen dagaszthatóvá válik - kb. 1,5 dl

A töltelékhez:

3 nagy krumpli héjában megfőzve, kihűtve, felkarikázva

4 tojás keményre főzve, pucolva, negyedelve

2 doboz sima tonhalkonzerv lecsepegtetve

2-3 szem tetszés szerinti színű olivabogyó zsemlénként - elhagyható

1 ek harissa 2 ek forró vízzel higítva 

A hozzávalóit egy tálba tesszük és kézzel vagy géppel szép fényes homogén tésztává gyúrjuk. Ha kész, olajjal megkenjük a tetejét és egy szintén olajjal kikent tálban kb. 2 órát kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit előkészítjük. Amikor a kelesztés végéhez közeledik, olajsütőben, vagy nagyobb lábasban jó sok olajat hevítünk. Nem kell forrónak lennie, mert viszonylag lassan kell sütni a zsemléket. (Segítségképpen annyit, hogy kerámia főzőlap gombján 6 beosztás van, én a 3. és a 2. között váltakoztattam a hőfokot. Ha egyszer végre veszek egy konyhai hőmérőt lemérem és pótolom az infót.)

Olajozzuk be kicsit a kezünket és a munkalapot is egy kis területen. valamint egy tálcát vagy nagyobb tányért, amire fel tudjuk sorakoztatni a megformázott zsemléket. Vegyünk ki a megkelt tésztából egy kisebb maroknyit, formázzunk belőle gombócot, utána lapítsuk ki az ujjunkkal kör alakúra. Ezután hajtsuk félbe magunk felé, picit gyűrkésszük alá a széleket és hengergessük meg picit. Linkeltem egy videót erről lent..formázás 4:30-tól.  Csináljuk meg így az összes zsemlét.

Azzal kezdjük a sütést, amelyiket először gurigáztuk. Mielőtt beletesszük az olajba megint óvatosan, olajos felületen lapítsuk ki. Keresztben vágjuk be a felületét egy éles késsel díszítésképpen, mint a kenyérnek szoktuk :) Vigyázzunk, hogy ne nyúljon a tészta amikor felvesszük a munkalapról vagy amíg áttesszük az olajba, mert akkor nem dagad meg sülés közben. Oldalanként kb 5-6 percig süssük, ennyi idő alatt legyen szép aranybarna színe és pufi zsemle alakja.

img_0613.JPG

Amikor meghűltek vágjuk be a lángoskákat, mintha félbe akarnánk vágni, csak ne fejezzük be a vágást. Locsoljuk meg harissával, pakoljuk meg a főtt krumplikarikával, tonhallal, tojással, bogyóval és a töltelék tetejét is locsoljuk meg kis harissával.

Én személy szerint azelőtt is imádtam a főtkrumplis-főttojásos szendvicset majonézzel, így extrának mindig rakok bele alulra kis ketchupot, felülre majonézt vagy tejfölt. A drága emberem m :)eg csak fintorog, hogy mit művelek az ő tökéletes tunéziai szendvicsükkel :) De tudja, amíg ők kristálycukorba mártva eszik a lángost, addig egy szót sem szólhat :D

 Jóétvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr568390382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása