Tunéziai baklava
2016. március 16. írta: Marcsee

Tunéziai baklava

baklava3.jpg

Nem tudom, hogy jó címet adtam-e a bejegyzésnek, mert gőzöm sincs, hogy más "baklavás" országokban hogyan néz ki ez az édesség. Egyedüli összehasonlítási alapom az itteni török éttermekben kapható gigabaklava. Ezért a cím.

Tunéziában icipicire vágják, és még annál is édesebb, amit nálunk kapni, ragadósabb és ízesebb. Emberem nem is értette, hogy hogy lehet akkora adagot megenni, sőt, egyáltalán kínálni baklavából, mint a mi törökjeinknél. Nem is mert venni sohasem addig, amíg egy giroszozás alkalmával rá nem éheztem és vettem egyet. Szegény azt hitte, hogy kettőnknek kértem, és csak szótlanul lesett, hogy benyomtam az egészet. Vett is még egyet, hogy na akkor ő is megkóstolja, a maradékát meg megeszem. Tényleg annyira nincs köszönő viszonyban sem a két édesség, hogy azóta sem evett itthoni törököt. Pedig a hentesünknél kapható más török sütiket és édességeket szereti.

Leírom a tészta receptjét is, ha valaki szeretne vacakolni vele. Nem az elkészítése a pepecs munka, hanem a 24 kis tésztagolyó papírvékonyra kinyújtása. Szóval akinek sem ideje, sem türelme hozzá, kész réteslappal is tökéletes lesz.

Még egy dolog. Ők a dió vagy mandula tölteléket egy rétegben, a süti közepébe teszik. Én szét szoktam osztani úgy, hogy 4- 5 laponként rakom. Jobban szeretem így, mint egyben, csak így nem autentikus .)

A tészta hozzávalói:

250 g búzadara

250 g finomliszt

fél tk só

2 tojás

kb 300 ml langyos víz

5 ml olaj

VAGY

18 lap rétestészta

Szirup hozzávalói:

4 pohár cukor - 2 dl-es pohárral szoktam mérni

3 pohár víz

1/2 citrom leve

pár csepp narancsvirág víz vagy rózsavíz - ezekkel óvatosan kell bánni, mert nagyon erőteljes ízűek és illatúak.

És még

200 g vaj

300 g darált dió vagy mandula

ha mi gyúrjuk a tésztát, keményítő a kinyújtott tészta szórásához

 

A tészta hozzávalóit sima fényes tésztává gyúrjuk, de egyszerűbb kenyérsütővel dagasztani. Ha kész, 30-40 percet pihentetjük konyharuha alatt. Ez idő alatt elkészítjük a szirupot. A vizet és cukrot beleöntjük egy kis lábasba és felforraljuk. Ekkor beletesszük a citromlevet és a narancsvirág vagy rózsa vizet, jól elkeverjük, majd alacsony lángon sűrűn folyó sziruppá főzzük, a méznél kicsit folyósabb állagúra.

A tésztát pihentetés után olajos kézzel, hogy ne ragadjon hozzánk, 18 db egyforma kis golyóra osztjuk. Ezeket papírvékonyra kinyújtjuk - Ha tortaformában csináljuk, kör alakúra (Tunéziában kizárólag kör alakú tepsiben sütik), ha szögletes tepsink van, akkor olyan alakúra és méretűre nyújtjuk. Szerintem 24 cm-es tortaformában kényelmesebb, még kész réteslapból is. A kinyújtott lapokat keményítővel megszórjuk alul - felül, hogy ne ragadjanak össze. Ne liszttel, mert nem tudjuk maradéktalanul leszedni a tésztáról a süti összeállításakor, a liszt pedig elrontja az állagot és az ízt is. A keményítő meg még segít is a szirup "megkötésében".

Felolvasztjuk a vajat. Jól bekenjük vele a sütőformánkat. Beleteszünk egy lap tésztát, ezt vastagon bekenjük vajjal. Jöhet a következő lap tészta, újabb vastagon kenés. Ezt 9 rétegig ismételjük. Ekkor jön a darált dió vagy mandula. Mind. Ha extra édes szájúak vagyunk és nem félünk a cukorsokktól és cukorbetegségtől sem, akkor keverhetünk cukrot vagy egy kis szirupot a töltelékhez. De simán ki lehet hagyni ezt a lépést, mert a sziruptól így is eléggé édes lesz a végeredmény. A töltelékhez még annyit, hogy a mennyisége szintén tőlünk függ. Ha valaki sokallja a 300 grammot, akkor lehet 150 vagy 200 g is. De minél több annál jobb lesz.

A töltelékre jöhet a többi sor tészta-vaj kombó. Amikor minden a tepsiben van, fel daraboljuk a sütit. Kép csatolva, hogy hogyan. Kb 2x3 cm-es rombuszokra. És ha nagyon extrák szeretnénk lenni, akkor egész hámozott mandulákat (lehet sózott is, isteni a sós mandulával ez az édesség) teszünk az egyes szeletek tetejére. A maradék vajat a vágások közé locsoljuk és mehet is be kb. 40 percre 200 fokra előmelegített sütőbe a tepsi. Ha már szép aranybarna, nyugodtan kivehetjük.

Még azon melegében jó alaposan megöntözzük a vágások mentén a sziruppal. Hagyjuk kihűlni. Újra átvágjuk a már megejtett vágásokat és kis minyonpapírra kiszedjük a kész sütiket.

Jóétvágyat!

baklava2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr998486752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása