Tunéziai különlegességek 2. - pszísza, avagy a bajnokok reggelije Tuniszban
2016. május 31. írta: Marcsee

Tunéziai különlegességek 2. - pszísza, avagy a bajnokok reggelije Tuniszban

bsisa_and_howira.jpg

 

Amikor férjem először kapott csomagot otthonról, amit a BME-n gépészmérnöknek tanuló, nyári szünetről visszatérő majdnemszomszédjuk fiával küldtek, csodálkozva pakoltam ki a finom homokszerű és színű mizével töltött zacskókat. Aztán elképedve néztem, ahogy emberem beletesz egy adagot a reggelizőtálkámba, cukrot és oliva olajat kever bele, majd vízzel krémes állagúra hígítva, nagyon elégedett arccal megeszi. 

Náluk ez jolly-joker kajának számít. Nagyon tápláló, gazdag rostokban és könnyű szállítani, tárolni és elkészíteni is. Leginkább reggelire eszik datolyával megspékelve, de néha desszertként is adják, vagy ha nincs Zrír, akkor ezt kap a frissen szült anyuka. Sőt, az ivóvízbe is szoktak keverni egy keveset ízesítés és étvágycsökkentés miatt. Ízre keserédes, és a hozzávalók keverési arányától függően változó - ettem már jellegtelen ízűt, túl ánizsosat, és szimpla csicseriborsó ízűt is.

regeli.jpg

Összetevők:

1 csésze búza mag

1 csésze csicseriborsó

1/2 csésze fava bab (disznó bab, ló bab - török boltban kapató)

1/2 csésze lencse

1 tk édeskömény mag

1 tk zöld ánizsmag

1 csipet só

1 csipet szárított narancshéj

1 csipet görögszéna mag (lepkeszeg mag)

A hüvelyeseket kiválogatják, megmossák és picit megpirítják serpenyőben vagy lábasban fedő alatt. Ezután minden hozzávalót össze kell darálni - liszt állagúra, összekeverni, és kész is.

Mivel otthon ez a lisztté őrlés eléggé kivitelezhetetlen, érdemes eleve őrölve beszerezni a hüvelyeseket - sima liszt, csicseriborsó liszt, stb. Bár az őrlés előtti pirítás fontos lépés az íz kialakításban, nem lesz rossz a végeredmény, mert a fűszerek adják az ízhatás nagyobbik részét.

Kellemes darálást, jó étvágyat kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr258762422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása