Brik
2014. február 27. írta: Marcsee

Brik

Olajban sült töltött tészta. Az arab ételek közül az egyik kedvencem.

DSC07139.JPG

 

Sajnos a speciális tésztája miatt, amit itthon csak nagyon ritkán lehet kapni nagyon borsos áron, ritkán készítem el. Akkor van dőzsölés, amikor anyósom küld egy rakattal. A tészta neve Malsouka. Ramadan környékén nagy valószínűséggel lehet kapni a keleti boltokban. Ez egy rétestészta "vastagságú" kör alakú lap. Egy csomagban 10 db van. Ízre pedig picit ecetes, de csak akkor érződik, ha nagyon odafigyel az ember :) És bárki bármit mond, csakis ezzel jó, sem rétes tésztával, semmi más hasonlósággal. Jamie Oliver csinált ilyesmit, márt nem emlékszem, hogy a negyedórás vagy a félórás sorozatában, rétestésztából. Komolyan, az nem ez. Kipróbáltam, és a nyomában sincs sem az állaga, sem az ízvilága.

brik1.jpg

Találtam egy oldalt, ahol leírják, hogy hogy kell házilag elkészíteni a Malsoukát..hát majd ha egyszer valaha nyugdíjas leszek, talán nekiállok. Annyira macerás és annyira nagy tapasztalatot igényel, hogy kisgyerekes anyukaként kihagyom. :)

grand-frais-brick-280x222.png

Tipikus Ramadani étel, de utcai árusoknál egész évben lehet kapni. A tölteléke pedig hasonlóan a Lablabihoz, ízlés szerint variálható.

6 darabhoz a hozzávalók:

6 db Malsouka

2 közepes méretű krumpli

1 kis fej hagyma

kis csokor petrezselyem

só, bors, őrölt kömény, harissa, őrölt gyömbér (vagy 1 kk reszelt friss)

opcionálisan megy még bele

1 ek tonhalkonzerv,

pár szem kapribogyó

pár szem fekete olivabogyó

darabonként 1 tojás.

Ez a tradicionális. De létezik csirkés, garnélás és sajtos töltelék is. ezeket majd máskor.

+ olaj a sütéshez - serpenyőben kb 2 ujjnyi

 

A krumplit meghámozzuk, apróra daraboljuk és megfőzzük. A hagymát kicsire aprítjuk. Amikor krumpli megfőtt leszűrjük, pürésre törjük villával és hozzákeverjük a hagymát, petrezselymet, tonhalat, harissát, gyömbért. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, köményezzük.

Magunk elé vesszük a Malsoukát. Eredetileg a nagy kerek lapba beletesznek egy evőkanálnyit a krumplis keverékből, tesznek rá fenti bogyókat, ráütnek egy tojást, félbehajtják és forró olajban gyorsan kisütik.

Tunisian_Briks.JPG

Én a magam részéről a háromszög alakú briket jobban szeretem, mert jobban ropog és nem olyan tömény, mert csak kevés töltelék fér bele. És még csinos is, nem olyan nagy lapátszerű. Ehhez a malsouka egymással szemben lévő széleit úgy hajtjuk be a közepéig, hogy négyzetet kapjuk (a körből:) Majd ezt a négyzetet átlósan félbe hajtjuk, hogy háromszög legyen belőle. A hajtogatásnál a hajtások szélét jól nyomkodjuk le, mert rugalmas a tészta és széthajtódik. A háromszöget kihajtjuk és a befogói oldalán vékony csíkban megrakjuk töltelékkel, az átfogónál üresen maradó részbe ütjük a tojást, visszahajtjuk és beletesszük a forró olajba. Amint benne van, nyomkodjuk le az átfogók szélét, hogy összeragadjon sülés közben és ne folyjon ki a tojás sem. Gyorsan kell sütni, pillanatok alatt, különben megszívja magát olajjal és nem lesz finom.

folding-brik-575-170.jpg

Olajtúladagolás ellen, ahogy Ausztriában a rántotthússal szoktuk, facsarjuk rá egy gerezd citrom levét.

Jóétvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr305835552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása