Lablebi
2014. január 17. írta: Marcsee

Lablebi

Na ez egy igazi arab étel. Férjem ezt kérte lőször, hogy főzzek neki, amikor már ráunt a spagettire. Igazából csicseriborsóleves jó sok kenyérrel és tetszés szerinti ízesítéssel. Ez a fogás tényleg ízlés dolga.

imagesCAO7DC4K.jpg

Hozzávalók:

csicseriborsó

leveskocka

jól megszikkadt kenyér

fokhagyma

2 perces főtt tojás

őrölt kömény

Harissa

tonhal konzerv

petrezselyem

olajbogyó

olivaolaj

Mennyiségeket azért nem írtam, mert minden az ízléstől és az étvágytól függ.

Előző este a csicseriborsót áztassuk be, egy darab kenyeret pedig tegyünk ki száradni.

A csicseriborsót tegyük oda egy lábasban főni (én forró vízben szoktam elkezdeni, nem hidegben). Amikor felforrt, öntsük le róla a habos vizet és tegyük oda új adag vízben főni. A víz lepje el a borsókat legalább 3-4 ujjnyira.Amikor újra felforrt, ha kell, szedjük le a habot (de elvileg másodszorra nem szabadna habosodnia), és tegyünk bele a víz mennyiségének megfelelő leveskockát. Mércés lábasban szoktam főzni, általában 2 liter vízzel, így tudom, hogy hány kockát tegyek bele. Egy marhahúsleves, egy erőleve, egy csirkeleves és egy zöldségleves kockát szoktam használni. Így sokkal jobb íze van szerintem, mintha csak egyféle ízesítőt tennék bele. Ezután már csak addig kell főzni, amíg a csicseriborsók jó puhák nem lesznek - kb. 1 óra.

Ezután jön a Lablebi összeállítása. Van egy alap-összeállítás, ami kötelező, a többi hozzávaló ízlés dolga. Persze minél több  mindent teszünk bele, annál finomabb lesz. Az alaphoz egy mély, öblös tálkába, pl. műzlis - ebből fogjuk enni a levest - tépkedjük bele a szikkadt kenyeret. A darabkák kb. fél/negyed hüvelykujjköröm nagyságúak legyenek, a tál pedig legyen majdnem tele a kenyérrel. Erre szedjük rá a csicseriborsólevest. Látni fogjuk, hogy mennyi lé és mennyi borsó kerüljön a tálba. Tegyünk rá 1-2 teáskanál Harissát, törjünk rá 1-2 gerezd fokhagymát (Vigyázat! a fokhagymát így nyersen esszük a levesben, szóval intenzív az íze, és az illata is, nem randikaja:), szórjuk meg köménnyel, öntsünk rá egy löttyintésnyi olivaolajat és jól keverjük össze. Tehát ez az alap, ha csak így esszük, így is isteni finom és nagyon laktató.

Ha azonban még jobbat akarunk magunknak és autentikusak akarunk lenni, akkor összekavarás előtt teszünk még bele 2-3 teáskanál tonhalkonzevet, ütünk rá egy tényleg 2 perces, aligfőtt éppenhogynemnyers tojást, petrezselymet és durvára vágott olajbogyót. Jól megkeverjük, és a tv előtt begubózva bekanalazzuk. Nem fogjuk magunkra vagy a bútorra önteni, mert megáll benne a kanál szó szerint.

Jóétvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr685758570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása