Ghraiba - tunéziai keksz csicseriborsólisztből
2016. november 11. írta: Marcsee

Ghraiba - tunéziai keksz csicseriborsólisztből

ghraiba.jpg

Egyszer az anyósoméktól érkezett küldeményben volt egy zacskó, tele darabos porral. Emberem felvilágosított, hogy az egy nagyon finom keksz volt, csak ezek szerint nagyon törékeny.Ha süti, akkor természetesen meg kellett kóstolnom, akárhogy is nézett ki, és csodák csodája, azzal a lendülettel kikanalaztam a fél zacskó tartalmát, annyira finom volt. Sokkal jobban ízlett, mint az összes többi tunéziai édesség. Ez lett a kedvencem.

De ahányszor küldtek, mindig csak rommá esett formában érkezett meg, ezért amikor legutóbb itt volt anyósom, hozott magával egy kis csicseriborsó lisztet, és csinált nekünk. Három tepsinyit eltüntettünk másfél nap alatt, pedig ez nem volt az igazi, mert nem vajjal készült hanem margarinnal, és nem volt benne pirított szezámmag.

A ghraiba egyébként idegent jelent arabul. Azért lett ez a süti neve, mert nem őshonos tunéziai a recept, hanem valamelyik megszálló nép vitte be magával. Kiejteni pedig úgy kell, mintha gargalizálás közben akarnánk a h-t kimondani, tehát nem tiszta g-vel. :)

Hozzávalók:

250 g csicseriborsó liszt

100 g keményítő

125 g sima liszt

125 g porcukor

50 g szezámmag, pirítva - elhagyható

250 g vaj

75 ml olaj

Érdemes robotgépben csinálni, mert kézzel elég munkás dolog.

Először a liszteket, a keményítőt, a porcukrot és a pirított szezámmagokat jól összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a lisztes keverékhez és jól összedolgozzuk. Jöhet az olaj. Ezt már apránként dolgozzuk a tésztába. Omlós tésztát kell kapnunk, ami morzsalékos, de ha nyomkodjuk, akkor összeáll. Liszttől függően nem biztos, hogy az összes olajat bele kell önteni.

Ha összeállt a tészta egy szép nagy labdává, akkor maroknyi darabokat tépünk ki belőle, hüvelykujjnyi kígyóvá hengergetjük és körülbelül 3 cm hosszú rudacskákra vágjuk átlósan. A tetejüket óvatosan bevagdoshatjuk díszítésként.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Negyed óra alatt elkészül, de figyeljünk, ne süssük túl, mert nem szabad megbarnulnia - kesernyés lesz az íze és nem finoman omlóssá, hanem törékennyé válik.

Sok szerencsét! Jó étvágyat kívánok! :)

ghraiba-tunesie.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr5411946521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása