Igaz, ez mexikói étel, de nagyon közel áll mind a magyar mind az arab ízvilághoz.
Régebben hasonlóan készítettem az alapját, mint a bolognai raguét, de miután volt szerencsém megkóstolni egy igazi mexikói szakács által főzöttet Budapest egyik legjobb mexikói éttermében, rákerestem az autentikus receptre, és azóta csoda történik a konyhában, ha ez készül.
Nagy meglepetésemre sör és húsleves keverékében fő. Az eredeti receptek barna sörrel írják, de sima 107 Forintos Sárkány sörrel is tökéletes lesz, bár nem lesz olyan erőtejes íze.
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
7-8 gerezd fokhagyma - nem szabad kispórolni!
1/2 kg vagy akár több is lehet, max 80 dkg marhahús
1 kisebb piros színű kaliforniai paprika
1 tk őrölt római kömény - ez adja a mexiói ízt
1/2 kg őrölt szegfűbors
1 tk őrölt koriander
1 tk füstölt őrölt paprika
chilli paprika, jalapeno paprika, vagy bármilyen chilli jellegű paprika vagy por -> ízlés szerint
2 dl barna vagy félbarna sör
1 doboz darabolt vagy egész konzerv paradicsom
2 dl marahús leves - kockából
2 doboz leszűrt, leöblített kidney (vese) babkonzerv (eredetileg feketebabot is raknak bele)
só, bors
Egy lábasban az apróra vágott hagymát és felszeletelt fokhagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Közben a kaliforniai paprikát kis kocára vágjuk, mehet hozzá a hagymához. Amikor a paprika is kezd fényesedni meg illatozni, jöhet rá a pici, kb 1x1 cm-es kockákra vágott hús (persze lehet darált húsból is, de sokkal finomabb, ha nem pépes húsból készül). A húst kevergetve kicsit pirítsuk meg. Utána jöhetnek a fűszerek: római kömény, szegfűbors, őrölt koriander, só, bors. Kavarunk egyet rajta, hogy mindenhova jusson a fűszerből. Ekkor jön a lényeg, a chilli. Ha kerül bele csípős őrölt paprika is, akkor azzal kezdjük, utána jöhet a többi csípősség. Én 1 jalapenot szoktam belevágni mag és erje nélkül + egy fél csapott kiskanál chilliport, nálunk ez az erősség vált be :) Ha ezekkel is jól megkavartuk az ételt, jöhet a többi hozzávaló. A füstölt őrölt paprikát ne hagyjuk ki, mert egy szolid füstölt íz kell bele, nélküle nem az igazi. Egy is kanáltól nem lesz neki bableves íze, szóval csak bátran. Tehát jöhet a befejezés, miszerint hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és felöntjük az egészet fele-fele arányú sörrel-alaplével. Viszonylag gyorsan megfő benne a hús, teát elvileg gyorsan készen van, de akkor lesz finom is, ha minimum másfél órát rotyogtatjuk kis lángon. Közben ha elfővi a levét, pótoljuk.
Amikor kész, hozzáöntjük a két doboz leszűrt, leöblített babot. Rotyan még egyet és már lehet is enni.
Jó étvágyat!