Chilli con carne
2015. április 17. írta: Marcsee

Chilli con carne

 chili1.png

Igaz, ez mexikói étel, de nagyon közel áll mind a magyar mind az arab ízvilághoz.

Régebben hasonlóan készítettem az alapját, mint a bolognai raguét, de miután volt szerencsém megkóstolni egy igazi mexikói szakács által főzöttet Budapest egyik legjobb mexikói éttermében, rákerestem az autentikus receptre, és azóta csoda történik a konyhában, ha ez készül.

Nagy meglepetésemre sör és húsleves keverékében fő. Az eredeti receptek barna sörrel írják, de sima 107 Forintos Sárkány sörrel is tökéletes lesz, bár nem lesz olyan erőtejes íze.

Hozzávalók:

1 közepes fej hagyma

7-8 gerezd fokhagyma - nem szabad kispórolni!

1/2 kg vagy akár több is lehet, max 80 dkg marhahús

1 kisebb piros színű kaliforniai paprika

1 tk őrölt római kömény - ez adja a mexiói ízt

1/2 kg őrölt szegfűbors

1 tk őrölt koriander

1 tk füstölt őrölt paprika

chilli paprika, jalapeno paprika, vagy bármilyen chilli jellegű paprika vagy por -> ízlés szerint

2 dl barna vagy félbarna sör

1 doboz darabolt vagy egész konzerv paradicsom

2 dl marahús leves - kockából

2 doboz leszűrt, leöblített kidney (vese) babkonzerv (eredetileg feketebabot is raknak bele)

só, bors

Egy lábasban az apróra vágott hagymát és felszeletelt fokhagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Közben a kaliforniai paprikát kis kocára vágjuk, mehet hozzá a hagymához. Amikor a paprika is kezd fényesedni meg illatozni, jöhet rá a pici, kb 1x1 cm-es kockákra vágott hús (persze lehet darált húsból is, de sokkal finomabb, ha nem pépes húsból készül). A húst kevergetve kicsit pirítsuk meg. Utána jöhetnek a fűszerek: római kömény, szegfűbors, őrölt koriander, só, bors. Kavarunk egyet rajta, hogy mindenhova jusson a fűszerből. Ekkor jön a lényeg, a chilli. Ha kerül bele csípős őrölt paprika is, akkor azzal kezdjük, utána jöhet a többi csípősség. Én 1 jalapenot szoktam belevágni mag és erje nélkül + egy fél csapott kiskanál chilliport, nálunk ez az erősség vált be :) Ha ezekkel is jól megkavartuk az ételt, jöhet a többi hozzávaló. A füstölt őrölt paprikát ne hagyjuk ki, mert egy szolid füstölt íz kell bele, nélküle nem az igazi. Egy is kanáltól nem lesz neki bableves íze, szóval csak bátran. Tehát jöhet a befejezés, miszerint hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és felöntjük az egészet fele-fele arányú sörrel-alaplével. Viszonylag gyorsan megfő  benne a hús, teát elvileg gyorsan készen van, de akkor lesz finom is, ha minimum másfél órát rotyogtatjuk kis lángon. Közben ha elfővi a levét, pótoljuk.

Amikor kész, hozzáöntjük a két doboz leszűrt, leöblített babot. Rotyan még egyet és már lehet is enni.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr187213077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cormorant 2015.04.18. 15:06:26

Csak egy kis megjegyzés, ne tévesszen meg, hogy spanyol a név. Két forrást javasolok a figyelmedbe, mindkettő a történelmét írja le és egyértelműen San Antonióhoz köti, ami ugye Texasban található:
1. whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliHistory.htm

2. en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
"Chili con carne is the official dish of the U.S. state of Texas as designated by the House Concurrent Resolution Number 18 of the 65th Texas Legislature during its regular session in 1977.[2]"

A "Chilli con carne" tehát, mindegy hány "l"-el írják, nem mexikói, hanem texasi étel, de nyilván van belőle autentikus mexikói verzió is!!! Amíg pár éve nem olvastam utána több forrásból, én is azt hittem, hogy mexikói, mert olyan magától értetődőnek tűnik, ha már egyszer van benne bab.

Mellesleg szerintem egy igazi Chilli con carne-ból nem hiányozhat a fahéj, kevés darált hús a kockázott hús mellé, vagyis vegyesen, mindkettő (az állagot javítja a darált hús, süríti) és a csokoládé/kakópor. Ugyan az "eredeti" recept nem tartalmazza, de én teszek bele kukoricát is. Nálunk így autentikus :)
süti beállítások módosítása