Citronád - a tunéziai limonádé
2016. június 02. írta: Marcsee

Citronád - a tunéziai limonádé

83243804.jpg

Sokan kérdezik, hogy nem okoz-e problémát a kapcsolatunkban, hogy különböző vallásúak vagyunk. Azt kell, hogy mondjam, hogy az a legutolsó, amiből viták alakulnak. De nem is a különböző kultúrális háttér ad okot vitákra, hanem az ételek.

Például első nyarunkon csináltam egy nagy vödörnyi limonádét, amit végül nekem kellett egyedül meginnom, merthogy a cukros-citromos víz az nem limonádé. És valóban, ha megkóstolja az ember a tunéziában úton, útfélen kapható citronád nevű itókát, akkor a mi limonádénk picit leértékelődik. Finom, édes, zamatos, citromízű, pont megfelelően savas turmixról van szó, ami 40 fokban isteni hűsítő és még egy kis táptartalma is van a citromhéjtól.

Itthon bio citromból javaslom elkészíteni, mert a tényleg szőröstől, bőröstől feldolgozásra kerül a gyümölcs. Arra is ügyeljünk, hogy vékony héjú citromot vegyünk, mert a vastag héjútól keserű, citromos tonikot kapunk.

 

Recept:

4 citrom

8 evőkanál cukor

6 csomag vaníliás cukor

1,5 l víz

A citromokat jó alaposan megmossuk, én át is szoktam kefélni, héjáról a hibás részeket eltávolítjuk, levágjuk a két végét és felkockázzuk. Egy lábasba öntjük a vizet, cukrokat és a citromkockákat. Felforraljuk, aztán közepes lángon negyed órát főzzük. Kóstoljuk meg és ha kell, édesítsük után, mert nem minden citrom ugyan olyan savanyú.

Ha kihűlt botmixerrel, vagy turmixgéppel pépesítjük, majd egy sűrűbb szövésű szűrőn leszűrjük.

Kancsóba öntjük, és a hűtőben tároljuk. Fogyasztáskor friss mentalevelekre öntve még finomabb lesz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr918770120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása