Csokis ropogós édesség I.
2013. december 18. írta: Marcsee

Csokis ropogós édesség I.

Évekkel ezelőtt Jamie Oliver egyik műsorában láttam ezt az édességet. Szerelem volt első látásra. Sok csoki és mégtöbb édesség, csupa olyanok, amiket én szeretek és válogatok össze. Mondanom sem kell, hogy amint kikerült a hűtőből és felvágtuk, már el is fogyott, annyira isteni finom volt.

Sajna többet nem volt alkalmam megcsinálni, mert nem írtam fel, hogy mennyi a csoki és a száraz hozzávalók aránya, neten meg nem találtam. De 'halleluja!, Jamie új karácsonyi videójában készített egy hasonlót.

Én meg mind a kettő félével meglepem a családot karira:

images.jpg

Rocky Road

A lényege az, hogy ugyan annyi csokit és száraz hozzávalót (pl. 200-200 g) összekeverünk, sütőpapírral bélelt formába teszünk és hűtőben kihűtünk. Szerintem finomabb az alábbi változat, mert a csoki krémesebb lesz, könnyebb vágni és pl a kekszek is könnyebben magukba szívják...mmm...csak úgy olvad a szájban.

A csokiöntethez:

200 g 70%-os csoki

120 g vaj

1 ek Golden Syrup (mézzel is jó, GS ázsia boltban vagy Kulináriában kapható)

Ezeket vízgőz felett összemelegítjük. Nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, csak melegedjen, mert a csoki borzalmas, ikrás vacak lesz.

A száraz hozzávalók:

120 g vajas keksz

50 g szárított gyümölcs

50 g dió, mandula, mogyoró, kesudió, stb (ne legyen sózott, viszont száraz serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg őket darabolás előtt)

1 ek kókuszchips (jó a sima darálék is)

1 kis marok pillecukor (habosított gumicukor)

1-2 habkarika

Plusz a maradék súly kitöltéséhez pl. csokiskeksz, vagy Pufóka, vagy cukorral bevont pattogatott kukorica, zselécuko, gumicukor, M&M's cukor, stb. Igazából a fantáziánkra van bízva az egész. Ha pl a feti hozzávalókból valamelyiket nem szeretjük, akkor hagyjuk ki. Vagy ha keveseljük, mert többet szeretnénk látni belőle a nyalánkságunkban, akkor tegyünk többet. Amire ügyelni kell csak az, hogy ha lemérjük az öszes száraz hozzávalót, ugyan annyi legyen a súlya, mint az olvadt csokis masza súlya.

A száraz mindenféléket aprítsuk fel, keverjük össze a csokival. Egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt őzgerinc formába, vagy kenyérsütő formába vagy kis tepsibe, amink van, belesimítjuk, jól belenyomkodjuk és hűtőbe tesszük minimum 2 órára, de az egy éjszaka az igazi. Vagy reggeltől délutánig.

Amikor már nem bírunk tovább várni, hogy megegyük, akkor kiborítjuk a formából, lehúzzuk a papírt róla, megszórjuk porcukorral kevert kókuszreszelékkel és felszeleteljük. Ha nem esszük meg mindet, mindenképpen hűtőben tartsuk.

Jó nassolást!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rostonkecske.blog.hu/api/trackback/id/tr135698860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása